ترک خوردگی بتن

ترک خوردگی بتن

بتن ماده ای معجزه آسا است. این ماده بسیار سخت و بادوام، یک ماده ایده آل برای ساخت و ساز است.یکی از اشکالات بتن این است که تمایل به ترک خوردن دارد. 

این ترک‌ها می‌توانند بخش‌های مختلفی از ساختمان را شامل شوند،مانند ترک‌های بتن سقف، ترک‌های بتن فونداسیون یا ترک‌های بتن کف از رایج‌ترین ترک‌های بتنی هستند که پیمانکاران با آن‌ها روبرو می‌شوند. بررسی و ارزیابی دلایل ترک خوردن بتن، نوع ترک و اثرات ترک بر پایداری سازه بسیار مهم است. پس از درک این نکات می توانید اقدام مناسب را انجام دهید. این ممکن است به معنای رها کردن ترک، تزریق مواد مناسب یا بکارگیری مناسب ترین روش‌های ترمیم ترک در بتن باشد.

علل ترک خوردگی بتن چیست؟

  1. یکی از دلایل ترک خوردن بتن بعد از بتن ریزی جمع شدگی (شیرین کیج) می باشد. تمامی سیمان‌های پرتلند هنگام هیدراتاسیون و عمل آوری دچار جمع شدگی (هرچند کوچک) می شوند.جمع شدگی اشکال مختلفی مانند جمع شدگی بر اثر خشک شدن، جمع شدگی پلاستیک،جمع شدگی حرارتی دارد.

    الف. جمع شدگی بر اثر خشک شدن از علت ترک بتن می باشد که به دلیل اثرات منفی و ترک‌های بسیاری که به جای می‌گذارد مشهور است. این نوع جمع شدگی در هنگام تبخیر آب و عمل آوری بتن و سفت شدن بتن رخ می دهد.
    ب. جمع شدگی پلاستیک از دیگر علت ترک خوردن بتن، زمانی که سطح بتن تازه در معرض شرایطی قرار گیرد که سرعت تبخیر را بالا می‌برد؛ به طور مثال وزش باد، دمای بالا و رطوبت کم ایجاد می شود. این جمع شدگی باعث ترک خوردن بتن در زمانی که هنوز نرم است می‌شود. جمع شدگی پلاستیک می‌تواند ترک‌های عمیق‌تری نسبت به جمع شدگی بر اثر خشک شدن ایجاد کند. در بعضی موارد، این نوع از آسیب دیدگی پیش از پایان عمل‌ آوری بتن، با بستن ترک‌ها ترمیم می‌شود.
    ج. جمع شدگی حرارتی بر اثر آزاد شدن گرمای زیاد در هنگام سخت شدن بتن و بعد به سرعت سرد شدن آن ایجاد می شود. بتن بر اثر تغییر دما، خصوصاً تغییر دمای سریع، تغییر اندازه می‌دهد. اگر این‌ها در طراحی محاسبه نشده باشند، منجر به ترک خوردن خواهد شد.

  2. فونداسیون نامناسب یکی دیگر از رایج ترین دلایل ترک خورن بتن می‌باشد. مقاومت کششی بتن معمولاًبین 200 تا400 Psi است. نشست زمین و جابه‌جایی هر چند کوچک فونداسیون می‌تواند منجر به تغییر شرایط بتن و افزایش تنش کششی در بتن شود؛ که نتیجه‌ی آن ترک خوردن بتن است.
  3. کیفیت بتن به مواد آن بستگی دارد. بنابراین، استفاده از مصالح ساختمانی با بهترین کیفیت لازم است که خطر ترک را کاهش دهد.
  4. خوردگی آرماتورها نیز می تواند علت ترک خوردن بتن بعد از بتن ریزی باشد. در یک مدت زمان معین، طبیعی است که به دلیل واکنش جوی به آرماتور، خوردگی در آرماتور ایجاد شود. دلایل دیگری نیز مانند کربناته شدن، کلرید بالا، واکنش رطوبت، عدم اندازه گیری مناسب در طول ذخیره سازی موجب خوردگی آرماتور و در نتیجه ترک خوردن بتن می شود.
  5. اسلامپ بالای بتن
  6. ویبره زدن بتن به صورت نادرست و ناکافی
  7. عدم عمل آوری بتن
  8. نفوذ نمک و یا سولفات ها و مواد خورنده در بتن
  9. اشتباهات اجرایی و یا طراحی در سازه های بتنی

راه های جلوگیری از ترک خوردگی بتن کدامند؟

  1. کنترل کیفی مصالح مانند سنگدانه، آب و… از نظر میزان سولفات ها
  2. استفاده از سیمان مناسب
  3. عمل آوری کافی، مناسب و درست
  4. استفاده از بتن با کیفیت بالا ( نسبت آب به سیمان پایین و تراکم زیاد )
  5. استفاده از پوزولان های مناسب در بتن
  6. استفاده از میلگرد های FRP به جای میلگرد های فولادی
  7. استفاده از غشاء های آب بند

 

محصولات و مطالب مرتبط :

 

تماس با ما

آدرس : اراک خیابان خرم نبش کوچه میرزاخانی جنب ساختمان نظام مهندسی استان مرکزی

شماره تماس :۳۳۱۴۴۲۳۶-۰۸۶

شماره تماس:۳۲۲۳۳۵۵۰-۰۸۶

شماره همراه:۰۰۷۲۰۰۳-۰۹۰۲

دسترسی سریع